Algemeen Acrobatische Gymnastiek

Acrogymnastiek is een wat vreemde vorm van gymnastiek. Eigenlijk lijkt het niet echt op gymnastiek. Gymmen doe je altijd alleen. Acrogymnastiek doe je nooit alleen. Er zijn allerlei combinaties mogelijk. Je werkt in een duo (tweetal), trio (drietal) of kwartet (viertal). Een duo kan bestaan uit twee jongens samen, twee meisjes samen of een grote jongen samen met een klein meisje. Een trio bestaat uit drie meisjes of drie jongens. Een kwartet bestaat uit vier jongens. De lenigste, jongste en lichtste turn(st)er is meestal de bovenpartner. De bovenpartner wordt in de lucht getild en in de lucht gegooid. De grote, oudere en sterke turn(st)er is meestal de onderpartner. Je moet wel sterk zijn om een meisje of jongen op te tillen of in de lucht te gooien.

Acrogymnastiek is ingedeeld in vijf niveaus. Het hoogste niveau is het A-niveau en het laagste niveau is het E-niveau. Als je op A-niveau acrogymt, kun je je plaatsen voor Europese Kampioenschappen of de Wereld Kampioenschappen. Er doen steeds meer teams uit Nederland mee en ze doen het erg goed.
De teams van Hanze Gym Hattem doen in alle niveaus mee. Naast een indeling in niveaus is er ook een indeling in leeftijd. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen in het duo of trio, wordt je ingedeeld in de categorie senioren of junioren. Daarnaast is er nog een speciale categorie ontwikkeld, pupillen. Dit is een soort talentenniveau speciaal om kinderen al jong voor te bereiden op het A-B-C-niveau.

Een acro-oefening bestaat uit een dans met daarin acro-elementen op muziek. Het muziekje duurt maximaal 2.30 minuten en er mag niet op gezongen worden. In het E-niveau moet je 4 balanselementen uitvoeren en 2 tempo-elementen. In het D-niveau moet je 3 balanselementen en 3 tempo-elementen uitvoeren. In het C-niveau moet je zelfs twee oefeningen laten zien, één oefening met tempo-elementen en één met balans-elementen. Ook moeten er een aantal echte gymnastiekdingen inzitten, zoals een handstand, radslag, kattensprong en een zweefstand. Tempo-elementen zijn standjes waarin het kleintje de lucht in wordt gegooid. Balanselementen zijn statische elementen. Het kleintje staat dan bijvoorbeeld op de schouders van de grote meisjes of wordt in een vliegtuigje gehouden. Een balanselement moet je drie tellen vasthouden.

Wil je goed kunnen acrogymmen dan is het heel belangrijk dat je een goed gevoel voor evenwicht hebt, goed kunt spannen, heel netjes kunt werken en dat je een leuke uitstraling hebt. Ook heb je natuurlijk sterke spieren nodig en moet je goed kunnen samenwerken. Ook dansen op muziek hoort erbij, dus je moet ook wel ritmegevoel hebben en durven te bewegen op muziek. Aan al deze onderdelen werken we tijdens de lessen.

Wanneer het bovenpartnertje 6/7 jaar is, mag het duo/trio/kwartet meedoen aan acrowedstrijden. Er zijn eerst twee voorwedstrijden. Hier kun je je plaatsen voor de regionale finale. Vanuit de regionale finale kun je weer doorstromen naar de districtfinale. Op de districtfinale kun je je plaatsen voor de landelijke finale (het NK!).
Op een acrowedstrijd mag je maar 1x je oefening laten zien. Dit moet dus in één keer goed gaan! De wedstrijd vindt plaats op een hele grote vloer. Er zitten 8 juryleden naar je te kijken.
Je krijgt een cijfer voor de uitvoering van de standjes, de technische waarde. De technische jury kijkt of de standjes netjes gaan, of er geen wiebels inzitten en of het op een afbouwen snel en soepel gaat. De artistieke jury kijkt hoe de oefening eruit ziet. Gebruik je wel de hele vloer en doe je leuke en afwisselende danspasjes. Verder is er nog een moeilijkheidsjury. Deze kijkt naar de uitgangswaarde van de standjes. Als je de waardes van alle standjes bij elkaar optelt dan krijg je de uitgangswaarde. Als een standje mislukt, dan telt de waarde van dat standje niet meer mee. Je kunt ook nog aftrek krijgen, bijvoorbeeld als je een standje niet lang genoeg aanhoudt of als je valt.

Hanze Gym Hattem heeft verschillende acrobatische gymnastiekgroepen. Voor kinderen van 4-8 jaar die graag kennis willen maken met acrobatische gymnastiek is er een opstapuur op maandag van 16.00-17.00 uur in de gymzaal aan de Eijerdijk. Als je de basis van acro voldoende beheerst, mag je op aangeven van de trainster doorstromen naar de reactiegroep. Naast de opstapgroep en de recreatiegroep, zijn er twee selectiegroepen. Voor de selectiegroep worden kinderen uitgenodigd vanuit de opstapgroep of de recreatiegroep. 

Start Selectie groepen Acrobatische Gymnastiek